22.11: Întâlnire cu violoncelistul Marin Cazacu în seria „Leadership în muzică”!

 

Ce înseamnă să înființezi o orchestră de tineret în România? Cum să ajungi în 12 ani de la un ansamblu de 8-12 instrumentiști la concerte cu 100 de violoncele? Care este dinamica unui ansamblu format din muzicieni tineri? Răspunsurile le aflăm de la violoncelistul Marin Cazacu, marți, 22 noiembrie, de la ora 15:00, la Sala Silvestri a Universității Naționale de Muzică București, în cadrul celei de-a treia Întâlniri din seria Leadership în muzică! Director fondator al Orchestrei Române de Tineret și managerul Filarmonicii George Enescu din București, Marin Cazacu a desfășurat o activitate bogată atât ca interpret, cât și ca manager muzical. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, în 1999 a înființat Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii” la Sinaia, iar în 2001 a pus bazele ansamblului Violoncellissimo, alcătuit din studenții și absolvenții săi. Începând din 2008 a dezvoltat proiectul Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, care cuprinde Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Simfonică a României, Orchestra Sinfonietta și Orchestra Junior. Din anul 2014 a activat ca manager al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, până în anul 2022, când a preluat conducerea Filarmonicii George Enescu din București.

„Proiectul Orchestrelor Naționale de Tineret ale României l-am început în urma unei analize proprii privind pregătirea și implicarea tinerilor instrumentiști într-o orchestră profesionistă. […] Este un proiect complementar de educație muzicală ce își propune să schimbe mentalitatea acestor tineri, dar și a profesorilor lor și chiar a școlilor de unde provin. Mi-a fost foarte utilă experiența de profesor la Universitatea Națională de Muzică din București și le mulțumesc studenților pentru sinceritatea cu care am discutat aceste aspecte.” (Marin Cazacu, într-un interviu realizat de Oltea Șerban-Pârâu pentru Adevărul)

Seria de întâlniri Leadership în muzică este o componentă a proiectului organizat de Societatea Antreprenorială Studențească din Universitatea Națională de Muzică București (SAS UNMB), intitulat „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale”, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2022-0438). Până pe 6 decembrie, propunem 5 evenimente de mentorat, în fiecare zi de marți, în prezența unor personalități-pilon atât din peisajul muzicii clasice, cât și din industria muzicală, care inspiră și transformă, prin activitatea pe care o desfășoară, lumea muzicală românească.

Rămâneți aproape, pe paginile de Facebook #SAS UNMB și #Universitatea Națională de Muzică București, dar și pe old.unmb.ro, pentru a afla detaliile următoarelor întâlniri!

Comments are closed.