Ansambluri diverse

Ansamblul Clarino

În anul 2007, Emil Vişenescu, clarinetist de vârf şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iniţiază formarea unui ansamblu de clarinete compus din studenţi şi absolvenţi ai UNMB ce poartă numele Clarino. Printr-o serie de proiecte, devine primul ansamblu de acest gen care să deţină câteva instrumente rare, cum ar fi clarinetul alto în mib sau cel contrabas în sib, unic în România. Scopul acestui proiect este, pe de o parte, familiarizarea studenţilor cu limbajul muzicii contemporane, cu tehnicile specifice acesteia, şi lansarea tinerilor pe scenele de concert prin programarea lor în festivaluri de muzică nouă. Pe altă parte, se urmăreşte stimularea compozitorilor pentru a crea lucrări inedite. Ansamblul Clarino a susţinut concerte în cadrul festivalurilor internaţionale George Enescu, SIMN, Meridian şi Chei. De asemenea, a susţinut concerte la Filarmonica din Sibiu şi a fost invitat să concerteze la Festivalul Internaţional de Clarinet şi Saxofon organizat de Universitatea de Arte din Iaşi.

Ansamblul Game

Ansamblul Game este poarta de acces în lumea percuţiei pentru nenumăraţi tineri compozitori români, în special din Bucureşti. Din 1995 încoace, de când a fost înfiinţat în cadrul UNMB, la iniţiativa profesorului Alexandru Matei, GAME propune constant prime audiţii şi oferă un mediu flexibil de lucru şi de perfecţionare pentru vocile creatoare. De cealaltă parte a baricadei, studenţii sau absolvenţii secţiei de percuţie sunt permanent incluşi în proiectele de muzică contemporană ale ansamblului, ceea ce pune bazele unei şcoli importante de interpretare, pe acest palier, în România. Cu o activitate dusă într-un ritm alert, GAME a adunat un repertoriu bogat cu lucrări ale compozitorilor români şi din străinătate, a prezentat spectacole de happening şi imagine, recitaluri de muzică contemporană şi aurealizat numeroase concerte pentru înregistrări radio şi pentru disc. Numele pe care îl poartă vine de la prima lucrare dedicată ansamblului, scrisă de Liviu Dănceanu acum aproape 20 de ani.

Ansamblul Violoncellissimo

Cel mai de succes ansamblu cameral românesc din ultimii 15 ani a apărut, la iniţiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu . Alături de actuali si fosti studenti ai UNMB, Marin Cazacu a deschis un drum nou în promovarea muzicii şi al tinerelor talente .

Participarea la Festivalul Internaţional ” G. Enescu ” din 2001 a reprezentat un eveniment inedit ce s-a bucurat de un imens succes. Concertul “Violoncellissimo ” din 4 mai 2008 de la Ateneul Roman, când pe scenă au aparut 60 … de violoncelişti , a fost considerat un concert de cartea recordurilor .

Adjectivele “extraordinar”, “senzational”, “unic”, ” seara de neuitat”, care au apărut în presă, au făcut înconjurul lumii muzicale românesti. Recitalurile din Brasov, Cluj, Iaşi, Sinaia, Sibiu , Timişoara, Rm Vâlcea şi Bucureşti – la Ateneul Roman , înregistrate de Radio şi Televiziune , sunt mărturii sonore de excepţie ce se vor păstra mult timp în memoria ascultătorilor.

Programul propus , alcătuit din piese originale şi transcripţii – muzica usoara, populara , pop, clasica , divertisment – reflectă posibilitaţile tehnice şi expresive ale unuia dintre cele mai indrăgite instrumente muzicale – violoncelul , şi diversitatea stilistică prin care acesta se poate exprima .

Comments are closed.