Orchestra de cameră europeană a studenţilor este parte a proiectului intitulat Widening Participation on the Road to Membership, susţinut de Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) şi patronat de Asociaţia Europeană a Conservatoarelor (AEC). Proiectul are ca scop ridicarea nivelului instituţiilor de învăţământ superior din ţările din regiunea Balcanilor de Vest la standarde educaţionale şi administrative cât mai înalte, precum şi de a facilita şi îmbunătăţi accesul copiilor/ tinerilor la o viaţă muzicală activă pe scenă.
Orchestra europeană de cameră a fost creată din dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile dintre ţările situate în această regiune a Europei, având în vedere atragerea studenţilor într-un astfel de demers. Membrii orchestrei provin din instituţii din învaţământul muzical superior din regiunea Balcanilor de Vest, precum şi din alte ţări europene, reuniţi pentru a colabora în cadrul unui turneu muzical. Nu în ultimul rând, ansamblul doreşte să pledeze pentru pace şi integrare europeană cu ajutorul limbajului universal al muzicii şi această ocazie a demonstrat din plin, dacă mai era nevoie, uriaşul potenţial de socializare al muzicii.
Ideea ansamblului a fost inspirată de Orchestra de cameră ERASMUS, organizată în 2007 de AEC, care a avut mare succes în concertele de la Oslo şi Bruxelles cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de existenţă a programului Erasmus. UNMB a fost un partener activ al acestei iniţiative, avându-l ca reprezentant în orchestră pe Alexandru Fernbach (vioară).
În componenţa European Student Chamber Orchestra s-au aflat anul acesta 19 studenţi din 16 ţări, conduşi de violonistul Lavard Skou Larsen. Aceştia au concertat în luna martie a acestui an în Cetinje, Belgrad, Novisad şi Sarajevo. Studenta noastră Adriana Lucia Cristea a reprezentat Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti alături de studenţi ai unor prestigioase Conservatoare europene (din Paris, Salzburg, Viena, Leipzig, Oslo etc).
Adriana şi-a exprimat în cuvinte calde si elogioase bucuria de a fi putut trăi această experienţă deosebită – prima sa ocazie de a cânta în cadrul unei orchestre internaţionale de tineret – din care ne permitem sa cităm în continuare:
Sunt sigură că tot ceea ce am învăţat aici mă va ajuta atât din punct de vedere al intergrării într-un ansamblu muzical multicultural, dar şi din perspectiva solistică. Simt că am crescut din punct de vedere muzical în urma acestui turneu în ţările Balcanice de Vest. Contactul cu lumea muzicală internaţională este o mare oportunitate pentru un tânăr interpret. Am colaborat foarte bine sub îndrumarea excelentului violonist Lavard Skou Larsen, care a ştiut să se impună prin profesionalistm, blândeţe şi entuziasm. Pe de altă parte, acest turneu m-a ajutat să-mi fac prieteni din toată Europa. Toţi sunt foarte buni muzicieni, studenţi ai unor Universităţi importante, majoritatea partenere ale Universităţii noastre în cadrul programului Erasmus. Se pare că muzica, profesionalismul, colaborarea, entuziasmul, umorul şi prietenia au menirea de a pune impreuna artişti internaţionali, aşa cum s-a întâmplat şi cu această ocazie. (Adriana Lucia Cristea)
Andreea Chiselev – Asistent DRIPC