Orchestre

Orchestra de BAROCkeri

Înfiinţată în 2008 la iniţiativa regretatului Dorel Paşcu Rădulescu, Orchestra de BAROCkeri urmează cursul logic al unei investiţii considerabile a U.N.M.B. în instrumente şi educaţie de calitate. În plan european, muzica veche este un trend principal al culturii şi educaţiei muzicale, de unde firescul unei orchestre ce abordează repertoriului muzicii vechi. Paradoxal, muzica veche oferă în ţara noastră atât opţiunea unui repertoriu nou, inedit şi atractiv, cât şi posibilitatea recuperării unui patrimoniu istoric de inestimabilă valoare, încă nedescoperit, din diverse arhive, muzee sau biblioteci.

Scopul acestei orchestre este de a orienta tineri muzicieni – cu precădere cursanţi postuniversitari – spre acest domeniu, oferind publicului o abordare proaspătă, spectaculoasă, lipsită de pedanterie, care porneşte totuşi de la o cercetare riguroasă şi filologică.

Conducerea muzicală: Mihail Ghiga şi Adrian Buciu.

Orchestra Concerto

Orchestra Concerto a UNMB a fost înfiinţată în 1981 la iniţiativa profesorului şi dirijorului Dorel Paşcu-Rădulescu. Repertoriul ales de tinerii interpreţi este extrem de variat, incluzând lucrări reprezentative care acoperă un capitol vast din istoria muzicii.

Orchestra a susţinut concerte în oraşe româneşti precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara etc. Pe lângă acestea, tinerii studenţi au beneficiat de experienţă internaţională participând la evenimente precum Bayreuth International Youth Festival sau la diferite turnee în Ungaria, Germania, Danemarca, Elveţia, Spania, Italia etc.

Conducerea muzicală: Bogdan Vodă

Orchestra Symphonia

Orchestra Symphonia a fost înființata la initiativa regretatului profesor universitar doctor Dorel Pașcu Radulescu și fiinteaza sub aceasta titulatura din anul 2010. Ansamblul este alcatuit din aproximativ 50 de studenti, majoritatea din ciclul de licenta și are o activitate constanta pe tot parcursul anului universitar, sustinând concerte în cadrul stagiunii de concerte a UNMB. Orchestra contribuie la formarea si perfectionarea studentilor de la sectia de dirijat orchestra, abordând totodata lucrari ale studentilor compozitori.

Conducerea muzicală: Alexandru Ganea

Orchestra Simfonică Universitaria

Orchestră reprezentativă a UNMB,înființata la inițiativa regretatului maestru Dorel Pașcu Radulescu în anul 2000, Universitaria există sub această titulatură din anul 2000, continuând vechea tradiţie a orchestrei de studenţi a Conservatorului. Ansamblul este alcătuit din circa 80 de studenţi din toţi anii de studiu, inclusiv masteranzi. Are o activitate constantă pe parcursul anului, susţinând concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă etc. Orchestra acompaniază cei mai merituoşi studenţi solişti şi promovează creaţia naţională contemporană prin interpretarea celor mai interesante lucrări ale studenţilor de la secţia de compoziţie. De asemenea, orchestra este şi un laborator artistic pentru studenţii de la secţia de dirijat, inclusiv în examenele acestora. În ultimii ani orchestra a acompaniat solişti de renume precum Viniciu Moroianu şi Horia Maxim (pian), Florin Croitoru, Cornelia Bronzetti şi Cosmin Bănică (vioară), Olga Mănescu (violoncel), Ion Ivan Roncea (harpă), Cătălin Opriţoiu (flaut), Petru Iuga şi Cătălin Rotaru (contrabas) etc.

A cântat sub bagheta unor dirijori din străinătate precum Alain Charon (Franţa) şi Daisuke Soga (Japonia). Are apariţii la posturile de televiziune TVR Cultural, TVR Internaţional, TV România de Mâine şi la posturile de radio România Muzical şi România Internaţional. A participat la Festivalul de la Toussaint (Franţa, 2006), a acompaniat finala Concursului Eurovision – Tineri muzicieni (2008), a participat la Festivalul Internaţional de Operă „Opera Viva” de la Cluj-Napoca (2009).

Conducerea muzicală: Alexandru Ganea

Comments are closed.