După mai bine de un secol și jumătate de existență, Universitatea Națională de Muzică din București trebuie să-și adapteze activitatea în funcție de tabloul general al societății actuale. Ritmul alert al schimbărilor de zi cu zi și dinamica adesea zbuciumată a pieței muncii într-o lume globalizată impun tinerilor muzicieni o activitate de tip multitasking, pentru susținerea căreia tinerii muzicieni trebuie să-și cultive și dezvolte toate capacitățile printr-un volum considerabil de muncă. Universitatea noastră trebuie să le ofere instrumentele practice și conceptuale care să le poată fi de folos în viața lor profesională, pentru a face față cu succes provocărilor zilei de mâine.
Astfel, este esențială adoptarea unui model formativ al studentului care să-i dezvolte și cultive calități precum mobilitatea, deschiderea și puterea de adaptare în contexte sociale și culturale dintre cele mai diferite, fundamentate pe un corpus solid de cunoștințe teoretice muzicale și generale și pe o practică artistică consistentă, încă din anii de școală. Este vital să venim cu o ofertă educațională adecvată momentului, în condițiile în care UNMB își propune în continuare să se afirme ca principală universitate de muzică din regiune, cu forţă reală de educaţie, cercetare şi creaţie muzicală (interpretativă, componistică), cu impact social crescut, cu prestigiu internațional câștigat în cei 152 de ani de existență prin rezultatele competitive obținute la nivel mondial de către absolvenții, studenții și profesorii săi.
Misiunea UNMB este de a forma muzicieni – interpreți, compozitori, muzicologi, pedagogi – la cele mai înalte standarde de profesionalism, de a descoperi și cultiva talente și a le asigura premisele dezvoltării plenare a potențialului artistic. Însă, mai mult decât un furnizor de educație muzicală profesională, Universitatea Națională de Muzică trebuie să fie un centru polarizator în domeniul artistic, un formator de gust, opinie, concepție. „Noi dăm tonul” – emblema aniversară de la 150 de ani de existență a UNMB – exprimă esențializat rolul și rostul nostru, ca instituție, în cultura muzicală națională și în mediul universitar din domeniul artistic; după cum s-a dovedit, stabilim sau influențăm, direct sau indirect, standardele academice în viața muzicală din întreaga țară.
Având la bază principiile Performanță – Realism – Internaționalizare – Transparență, conceptul general managerial are ca principale obiective:
- un învățământ al excelenței, centrat pe rezultate și pe dezvoltarea personală a studentului
- un învățământ continuu, cu o ofertă educațională atractivă ca formă de prezentare și conținut
- activitate de creație și cercetare muzicală înalt competitivă pe plan național și internațional
- administrație eficientă – management instituțional performant.
Modelul universității deschise către dialogul și comunicarea cu societatea, bazate pe toleranță și diversitate culturală este cel mai adecvat, credem, pentru a integra armonios conservarea valorilor tradiționale cu cele mai noi tendințe, aflate în stadiul experimentului artistic. Încurajăm o gândire liberă, fără prejudecăți, un spirit lucid, critic, dar și ludic, capabil să observe în lumea înconjurătoare existența potențialului artistic și muzical în cele mai diverse forme de manifestare.
Este foarte important, de asemenea, să cultivăm conștiința apartenenței noastre la o comunitate a muzicienilor. În condițiile în care aspectul numeric ne este categoric defavorabil într-o societate guvernată de legile consumismului, forța comunității noastre derivă exclusiv din calitatea valorilor spirituale pe care le creștem și le promovăm.
Diana Moș